Monday, 26 October 2015

PT3 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
saat ini terdetik saya menyampaikan sedikit info berkaitan PT3 2015.

Saya mengajar satu kelas Tingkatan 3, setiap kali pembelajaran dan pengajaran dijalankan ia penuh dengan input input topik tingkatan 3 sahaja. Saya hanya mampu menyelitkan sedikit demi sedikit imbauan topik Tingkatan 2 dan Tingkatan 1. Cukup rasa dengan kekangan masa. Setiap kali membincangkan intipati kemahiran saya cuba memberi gambaran rupa soalan yang akan keluar. Terus terang saya nyatakan di sini, tiada sekali pun kelas bimbingan saya buat untuk calon PT3.......mungkin saya lebih mengabdikan diri untuk calon SPM Matematik Tambahan.

Setiap latihan PENEGUHAN yang ada dalam buku teks akan dijadikan latihan yang wajib dijawab bagi menerapkan soalan bercirikan KBAT. Buku model latihan PT3 hanya digunakan oleh murid target A, manakala murid lain diberi lembaran tambahan yang lain. (sesuai dengan aras mereka). Apa yang masih ralat dalam diri saya ialah Nota PT3 bagi soalan soalan mudah masih gagal saya siapkan.

Sebulan sebelum PT3, study week waktu pdp adalah dalam 3 kumpulan, Target A, Target B/C, dan Target Lulus. Habis PdP, rasa macam baru balik marathon 2 km......hahaha. 

Sehingga ke tarikh Verifikasi soalan ke sekolah lain, saya memang tidak pernah melihat soalan PT3, dan saya sendiri tidak tahu soalan apa yang dipilih oleh sekolah saya.

19/10/2015 hingga 21/10/2015 saya bermesyuarat di Kuala Lumpur untuk memahami Panduan Penskoran, di sinilah baru saya menghayati soalan pada setiap soalan. Syabas LPM kerana soalan amat baik,
1. Memenuhi kemahiran Topik Tingkatan 3.
2. Ada ciri ciri menjurus soalan SPM
3. Dikaitkan dengan kehidupan harian.
4. KBAT yang boleh diselesaikan lebih dari satu cara.
berbeza dengan PMR
1. Kemahiran Topik Tingkatan 3 ada yang hanya digunakan dalam soalan SPM.
    namun ada beberapa perkara yang perlu diteliti
2. Skema bagi soalan KBAT kadang kadang tidak sesuai dengan jangkaan jawapan kita, contohnya 
    hanya menyatakan jejari sudah mendapat P1. Ataupun dengan melukis rajah yang sesuai dengan 
    jawapan dan dilabel dengan nilai yang dikehendaki, kemungkinan mendapat markah penuh.
    Manakala jawapan pengiraan yang paling tepat pula menggunakan kemahiran Tingkatan 4.
    (Namun perkara ini masih boleh dibaiki)
3. Set soalan yang pelbagai, amat menyukarkan PKw melaksanakan tugas mereka. Justeru mohon ia
    lebih dimurnikan.

22/10/2015 hingga 23/10/2015 kami menyampaikan pula panduan penskoran di peringkat Daerah. Disaat rakan lain cuti jerebu, syabas guru terlibat tetap tersenyum malaksanakan tugas masing masing.

Kesimpulannya saya amat menghargai perubahan corak soalan PT3, inilah langkah langkah kearah perubahan soalan SPM. Dimensi murid dan guru perlu berubah.....perlu lebih mencabar dan menarik. Setiap perkara baru pasti ada kelemahan, namun ia masih boleh diperbaiki.

No comments:

Post a Comment