Saturday, 3 January 2015

SEBUAH CATATAN UNTUK IBUBAPA

Realitinya ramai ibubapa yang amat terkilan dengan keputusan PT3. Saya adalah antara seorang ibu yang mempunyai seorang anak lelaki di SBP.....menjadi bahan rintis pelaksanaan PBS. Rata-rata keputusan SBP jatuh menjunam seperti tragis kapal terbang. Bezanya calon PT3 masih boleh bangkit dan berdiri.

Saya tidak dapat nafikan bahawa proses perubahan dan pelaksanaan PBS memang mengecewakan....terdapat beberapa kelemahan. Namun sebagai pendukung kepada pelaksanaan Dasar Kerajaan, adalah menjadi tanggungjawab kami cuma melaksanakan sebaik yang mungkin. Sebenarnya hala tuju dan intipati PBS adalah baik. 

Dari sudut seorang guru, PdP (Pembelajaran dan Pengajaran) dilaksanakan seperti biasa....konsep isi kandungan pelajaran perlu difahami oleh murid dan mencapai objektif. Kemudian murid akan ditingkatkan lagi keupayaan berfikir mereka melalui penambahan bilangan soalan tahap analisis dan sinstesis. Inilah yang dikatakan penerapan unsur unsur KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi). Jika dahulu nisbah kesukaran soalan PMR adalah 5:3:2 (rendah:sederhana:sukar) tetapi PT3 ialah 3:4:3 (rendah:sederhana:sukar) Kemudian guru-guru akan mencatatkan tahap pencapaian murid dalam setiap kemahiran yang dilalui, iaitu Pentaksiran Sekolah yang dinyakan dalam bentuk band. 

Dari sudut seorang murid, mereka perlu sentiasa aktif dalam mengikuti proses PdP kerana setiap kemahiran yang dipelajari akan dinilai pencapaian dalam bentuk band. Selain itu semua perkara yang ada dalam setiap tajuk mempunyai kebarangkalian ataupun berkemungkinan akan keluar. Maka pada saat ini, murid-murid wajarlah sedar bahawa mereka perlu peka dengan apa yang dipelajari didalam kelas dan menyelesaikan segala tugasan pada waktu semasa. Secara tidak langsung, kita telah mendidik murid agar lebih bertanggungjawab kepada diri sendiri pada setiap waktu persekolahan. Murid juga perlu malatih diri untuk berkomunikasi dengan baik kerana mereka akan diuji dalam Ujian Lisan. Perkara yang seringkali menjadi masalah kepada guru ialah, murid-murid langsung tidak berminat dengan Subjek Sejarah. Justeru itu kajian Kes Sejarah telah memaksa mereka melalui proses pembacaan, pengumpulan maklumat, penulisan bahan dan sebagainya.

Dari sudut seorang ibubapa, kita hendaklah cuba memahami dasar dan matlamat kerajaan. Cuba mendapatkan maklumat dari mana-mana dan yang paling mudah daripada pihak sekolah. Cuba kita bandingkan anak PMR dan anak PT3. Kalau dahulu kita tahu anak kita selalu mendapat markah Matematik sekitar 60 hingga 70, tetapi bila PMR mereka mendapat A. Ataupun anak kita tidak pernah mendapat 'Straight A' dalam peperiksaan di sekolah dan percubaan PMR, tiba-tiba PMR 'Straight A'. Logikkah tiba-tiba dalam masa sebulan anak kita pandai dengan mendadak (boleh berlaku tetapi jarang sekali). Masuk anak PMR ke Tingkatan 4, Matematik Tambahan gagal sesaje. Namun masih ada murid PMR yang boleh skor A dalam Matematik Tambahan....kenapa boleh berlaku demikian. Murid skor Matematik Tambahan A adalah murid yang PMR A Matematik dengan skor 90+, tetapi murid yang gagal Matematik Tambahan adalah murid yang PMR A Matematik dengan skor 70+. (Pengredan ditentukan oleh Lembaga Peperiksaan berdasarkan statistik tertentu). 

Berbeza dengan murid PT3, A mereka adalah dalam ranking markah 80-100, dan tidak sama sekali berubahan oleh mana-mana faktor. Jika hanya terdapat 83 orang sahaja Straight A seluruh negara, itulah gambaran sebenar bahawa murid tersebut benar-benar bijak, rajin, tekun, bersungguh-sungguh dan sebagainya. Mungkin anak kita memang pandai, tetapi dia kurang rajin.......ataupun mungkin anak kita rajin tetapi dia kurang bijak. Ini adalah realiti yang perlu difahami oleh kita sebagai ibubapa.


Dari sudut pihak sekolah, Dasar Kerajaan totally sudah berubah.....maka dasar pentadbiran sekolah perlu berubah. Jangan sama sekali kita membiarkan anak-anak yang cerdik pandai mencari ilmu sendiri.....mereka perlu dibimbing. Murid-murid perlu didedahkan dengan KBAT....PdP mesti ada KBAT......PdP mesti relevan dengan perubahan semasa. Tiket kepandaian anak anak di SBP bukan tiket untuk pihak pentadbiran dan guru bersenang senang kerana pelanggan sudah pandai. Sepatutnya tiket inilah yang digunakan untuk menghasilkan murid yang cukup berkualiti dan unggul. Guru sudah tidak boleh buta IT....guru perlu memastikan pembelajaran boleh berlaku sepanjang masa dan dimana sahaja.


Semoga catatan saya ini dapat membantu masyarakat diluar memahami perubahan ini.
Maaf jika ada tulisan yang menguris hati.

2 comments:

 1. Salam Puan,
  Saya mengikuti perkembangan puan dlm PBS dan PT3. Alhamdulillah anak saya mendapat adanya A dlm keputusan dan selebihnya B yg memanjang pada mulanya rasa terkilan kasihan melihat anak saya yg mendapat keputusan yg lalu. Suasana sekolah muram wpun sek ank saya dalam golongan bestari berprestij tinggi di Bandar Batu Pahat. Pada mulanya jiwa beliau memberontak dgn apa yg diterima tetapi atas nasihat saya bukan untuk compare dgn kawan2 kelas hebat beliau yg lagi teruk keputusan sehingga ramai ada E dan F. jadi bersyukur,Saya faham ank saya telah buat sehebat menjawab dan membuat PBS dengan rajinnya walaupun sudah jam pukul 2pagi masih menyelesaikannya dan alamdulillah semua matapelajaran mendapat Band 6.
  Apa yg hendak saya katakan saya bersetuju dgn perlaksanaan ini hanya perlu dikemaskan bagi peluang murid tahu cara-cara skor jawapan yg diberi untuk soalan. Akhir kata tahniah kepada guru pemeriksa kertas jawapan bersikap profesional dan menjaga etika dlm memberi markah tidak pilih kasih walaupun dlm 1 markah hendak ke Gred A.
  Tahniah juga buat puan. Selamat Tahun Baru yg lebih mencabar lagi .
  (Faridah Jabbar)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tahniah buat anak Puan, saya pasti anak Puan akan lebih matang lagi dan knowledge mereka akan lebih hebat. Bersedia dengan soalan SPM yang sudah mula berubah bentuk.....tidak boleh hanya sekadar faham tetapi perlu berfikir untuk menyelesaikan soalan. Terima kasih atas keprihatinan Puan.

   Delete